Expositie Anne Frank Huis gered van de sloop in de Bibliotheek Hilversum

Varia, Tentoonstelling

Originele tekeningen en de achtergrond bij het verhaal van de voorgenomen sloop van het Achterhuis in 1958. De kracht van het persoonlijke verhaal.

Het dagboek van Anne Frank is nog steeds een van de meest gelezen boeken ter wereld. Dat geldt, in Nederland althans, evenzeer voor de verhalen over de fictieve hoofdpersonen uit Oorlogswinter van Jan Terlouw en Oeroeg van Hella Haasse.

Het is geen wonder dat deze persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie van Nederlands-Indië zo populair zijn. Ze ontroeren omdat ze de essentie van het leven heel nabij brengen. Ze gaan over moed en opoffering. Maar ook over de duistere kanten van de mens.

De tentoonstelling die u van 10-4 tot 20-5 in Bibliotheek Hilversum kunt bekijken is een weergave van zo’n persoonlijk verhaal: namelijk het verhaal van een aantal Amsterdammers die gestreden hebben om sloop van het Anne Frank Huis in 1958 te voorkomen.

Begin 1958 bestonden er inmiddels vergevorderde plannen om de hele hoek Prinsengracht rondom het Anne Frank huis te slopen om nieuwbouw te faciliteren. Anton Witsel (kunstschilder) was een van de tegenstanders en heeft zo veel mogelijk van de toenmalige situatie in het Achterhuis vastgelegd in zijn tekeningen. Een deel van die tekeningen ziet u hier. Zijn zoon Rob Witsel heeft samen met Hans Meenke de wacht gehouden in het pand om sloop en vernieling te voorkomen.

Rob Witsel:

“Er was niets heldhaftigs aan wat wij deden. Het was een koud en vochtig huis en volledig gestript. We hadden een olielampje mee en natuurlijk het schaakbord. In de avond werd er op de deur geklopt en stond er een Duits echtpaar voor de deur. Zij hadden gehoord over de aanstaande sloop en waren terstond naar Amsterdam getogen om het huis nog te kunnen zien. Door de aandacht die er in de krant en radio voor de actie kwam is het gelukt het Achterhuis te behouden met het huidige museum als uiteindelijk resultaat. Dat is goed, daar heb ik het graag voor gedaan.”


De betrokkenheid van Anton Witsel kwam mede doordat hij met zijn gezin tijdens de oorlogsjaren woonde op Nieuwe Keizersgracht 33. Boven in het pand bevond zich een schuilsynagoge. De familie Witsel hield een oogje in het zeil tijdens de diensten. Ook hiervan heeft Anton tekeningen en schilderijen gemaakt. Deze kunt u bekijken in Lounge.

Wanneer?

Vanaf Maandag 10 april 2017 tot Zaterdag 20 mei 2017

Dag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

* Zie website van de bibliotheek voor de exacte openingstijden

Contactgegevens

Bibliotheek Hilversum

's-Gravelandseweg
1217 EH Hilversum

's-Gravelandseweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
1217 EH, Hilversum