Herdenkingsconcert 4 mei Hilversum

Toonkunstkoor Hilversum geeft, na de dodenherdenking in het Rosarium, een concert in de Evangelisch Lutherse Kerk aan de Bergweg 6 in Hilversum. Uitgevoerd worden het Stabat Mater, Ave Maria en Miserere van Rheinberger.

Dirigent: Nico Philipp Hovius
Sopraan: Arleen van Wijland (Ave Maria, Miserere)
Organist: Henk van Zonneveld

Joseph Gabriel Rheinberger

Joseph Gabriel Rheinberger (1839-1901) werd geboren in Liechtenstein, maar bracht het grootste deel van zijn leven door in Duitsland. Vanaf 1860 was hij aan de Koninklijke Muziekschool in München orgelleraar en vanaf 1867 tevens contrapuntleraar. Naast leraar was hij componist, organist en kapelmeester.

Van zijn omvangrijk oeuvre zijn vooral de 20 grote orgelsonates belangrijk. Hij schrijft 2 Stabat Mater-versies. De tweede versie is het vierdelig Stabat Mater in g-Moll op. 138 voor koor (SATB) en orgel en dateert uit 1890. Het typeert zich door een barokstijl en wordt beschreven als een muziekstuk van een moderne en tevens traditionele kwaliteit.

Stabat Mater
Het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten op de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus. Het is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht, Stabat mater dolorosa (Nederlands: 'De moeder stond bedroefd').

Miserere
Een boetepsalm van koning David.

De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte als tegemoetkoming van de kosten.
Voor meer informatie zie onze website: www.toonkunsthilversum Volg ons ook op Facebook

Zaterdag 4 mei 2019 vanaf 20:30

Bergweg Model.NdtrcItem.HouseNumber