Matthäus Passion Hilversum door Bachkoor Holland

De Matthäus Passion (BWV 244) is één van de bekendste én langste composities van Johann Sebastian Bach. Het beroemde oratorium vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie naar Mattheus. Het Bachkoor Holland voert dit meesterwerk inmiddels ruim 30 jaar uit in samenwerking met het internationaal gerenommeerde Concertgebouw Kamerorkest.

Na de succesvolle uitvoeringen in de afgelopen jaren, brengt het Bachkoor Holland onder leiding van Gijs Leenaars het werk in 2019 opnieuw naar de prachtige St. Vituskerk in Hilversum. Bachs Matthäus Passion behoort tot de machtigste en ontroerendste uitingen van het lijdensverhaal van Christus. Vanaf de eerste noten tot aan het adembenemende slotkoor heeft Bach door het spelen met getallen en harmonisaties de complete partituur geladen met talrijke subtiele symbolische verwijzingen naar de woorden van het evangelie van Matteüs. Los van religieuze notities en bespiegelingen is het magistrale stuk van de meester uit Leipzig één van de onbetwiste muzikale monumenten uit de klassieke muziek.
Het decor en de akoestiek van de St. Vituskerk lijken te zijn gemaakt voor Bachs wonderschone meesterwerk. In het bijzijn van diverse gasten van de Gemeente Hilversum wordt de Matthäus Passion in volle glorie uitgevoerd door internationale solisten, het Concertgebouw Kamerorkest en het Haags Matrozenkoor.

Het Bachkoor Holland wordt sinds de oprichting in 1921 geroemd om het bijzonder hoge niveau van zijn uitvoeringen, die zeer trouw zijn aan de originele partituren van Bach. Dirigent Gijs Leenaars is, naast de vaste dirigent en artistiek leider van het Bachkoor Holland, chef-dirigent en artistiek directeur van het Rundfunkchor van Berlijn. Hij dirigeert de Matthäus Passion jaarlijks met veel plezier omdat hij steeds iets nieuws in het werk ontdekt waarvan de schoonheid hem voor het eerst raakt. Tevens ervaart hij dat de Matthäus voor veel mensen - jong en oud - een moment is om samen te zijn en te reflecteren.

Solisten Matthäus Passion
Evangelist Anders Dahlin
Christus Niklaus Kost
Sopraan Julia Neumann
Alt Francine Vis
Tenor Seil Kim
Bas Halvor Melien

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
€ 53.75
€ 20.75 student

Woensdag 17 april 2019 vanaf 19:30

Emmastraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
1211 NE, Hilversum