'Mediavrouwen- pioniers in de wereld van beeld en geluid'

Tentoonstelling in Museum Hilversum over baanbrekende mediavrouwen op het gebied van fotografie, film, radio, televisie, videokunst en online. Met onder andere Mies Bouwman, Tineke de Nooij en Marleen Stikker. De tentoonstelling is van 28 september tot 1 december te zien in Museum Hilversum op de Kerkbrink.

De wereld van beeld en geluid werkte als een emancipatiemachine voor vrouwen. Die wereld lijkt misschien een mannenwereld, maar niets is minder waar. Als we ons vizier richten op deze vrouwelijke pioniers, blijkt de wereld van beeld en geluid voor een belangrijk deel door vrouwen te zijn vormgegeven. Om welk medium het ook gaat; vanaf het begin waren vrouwen er bij.

De tentoonstelling Mediavrouwen: pioniers in de wereld van Beeld en Geluid richt zich op baanbrekende Nederlandse vrouwen binnen de media van de afgelopen eeuw: fotografie, film, radio, televisie, videokunst en online. Het gaat in deze expositie niet per se om de beeldvorming rond de vrouw, maar om het zichtbaar maken van de actieve rol die vrouwen hebben gespeeld. Daarbij wordt de bijdrage van dertig mediapioniersters getoond.

Wat maakt een pionier? Een pionier is gedefinieerd als een mediavrouw die als eerste met een bepaald medium actief was dan wel die een doorbraak veroorzaakte met een nieuwe toepassing. Zoals Mies Bouwman op televisie, maar ook Nikkie de Jager van NikkieTutorials.

In 2018 overleed Mies Bouwman. Voor Museum Hilversum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid aanleiding om de tentoonstelling ‘Mediavrouwen; pioniers in de wereld van beeld en geluid’ te organiseren.
Mediavrouwen is een multimediale tentoonstelling. Met geluidsfragmenten, webbased toepassingen, vlogs en blogs, audio om fantasie en herinnering te prikkelen en tv-fragmenten om te bekijken.

Praktische informatie

Vanaf Zaterdag 28 september 2019 tot en met Dinsdag 31 december 2019

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:00
Maandag 11:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00