Ricciotti Ensemble bij Beeld en Geluid - 100 jaar radio

Het Ricciotti ensemble duikt in de wereld van honderd jaar radio tijdens zijn optreden op 3 mei in Beeld & Geluid. Het bruisende symfonieorkest trakteert publiek op een eeuw aan radiohits. Met jazz-zanger Henk Kraaijeveld brengt het Ricciotti nostalgisch repertoire van bijvoorbeeld Nat King Cole, The Ramblers en Herman van Veen. Daarnaast klinken klassieke meesterwerken van Beethoven, Rossini en Bizet en uiteraard passeren ook overbekende radiojingles de revue. Het energieke, onorthodoxe Ricciotti ensemble bestaat uit 42 jonge musici en laat publiek op geheel eigen, unieke wijze kennismaken me

Tijdens het optreden brengt het Ricciotti ensemble de hoogtijdagen van de radio tot leven met muzikale pareltjes uit de oude doos. Denk aan werken die in de allereerste radiouitzending klonken, zoals Carmen van Bizet en Rossini’s Barbier van Sevilla. Of het eerste deel uit de Vijfde symfonie van Beethoven met zijn beroemde noodlotsmotief dat de geallieerden als morsecode gebruikten tijdens de D-day landing in Normandië. Ook klinken de tophits van 1919 waaronder klassieke muziek van De Falla en Nielsen. Verder passeren radiotoppers uit latere jaren de revue, zoals Wie is Loesje van het immens populaire radio-orkest The Ramblers en Smile, oorspronkelijk van Charlie Chaplin en beroemd geworden door Nat King Cole. Het publiek kan genieten van de bekende programmatunes Chump Change (Langs de lijn) en Trumpet Cross en Tarantuella (Radio Tour de France). Van Jurriaan Andriessen klinkt Il Discorso della Corona, de ‘tune’ die tijdens Prinsjesdag klinkt wanneer de koning de Ridderzaal betreedt. Nieuw werk is er ook: speciaal voor deze tournee maakte componist Brendan Faegre een nieuwe compositie en schreef Henk Kraaijeveld het nummer Wake up the world.

Gast-solist Henk Kraaijeveld

Henk Kraaijeveld is de gast-solist van dit optreden. Hij is een veelzijdig jazz-zanger en componist en won in 2013 zowel de publieks- als de juryprijs van het Nederlandse Jazz Vocalisten oncours. De jury prees zijn ontspannen uitstraling waarmee hij makkelijk contact legt met het publiek. Zijn vocale veelzijdigheid, uitstraling en voorliefde voor concerten in een sociale context maken hem een zeer geschikte solist voor Ricciotti.

Een eeuw radio
Met Ricciotti's Eeuwige Radiotoer viert het Ricciotti ensemble het honderdjarig bestaan van de radio. Dit jaar is het een eeuw geleden dat de Friese radiopionier Hanso Idzerda vanuit zijn woning in Den Haag de allereerste muzikale radiouitzending ter wereld uitzond. Decennia lang was de radio het centrale punt in de woonkamer waar voor velen nieuwe (klank)werelden werden gepresenteerd. Naast een maatschappelijke impact had radio ook veel invloed op de ontwikkeling van muziek. Deze is te horen in het gevarieerde repertoire van deze tournee, van klassiek tot jazz en pop.

Optredens op bijzondere locaties
De enthousiaste, jonge musici van het Ricciotti ensemble hebben als doel publiek te laten kennismaken met de unieke klanken van het symfonieorkest. Zij zoeken daarvoor het publiek zelf op en betrekt hen actief bij de muziek: een optreden van het Ricciotti is nooit eenrichtingsverkeer. Het ensemble toert een week lang door Nederland en verzorgt optredens in onder meer sociale instellingen, verzorgingstehuizen, scholen, azc’s, musea, radiostudio’s en op onverwachte ad hoc locaties (een zogeheten Wild Op!). \

Ricciotti's Eeuwige Radiotoer

Ricciotti ensemble o.l.v. Coen Stuit