Gratis naar de tentoonstelling 'Spotlight' op 8 en 9 september

woensdag 5 september 2018

Met gratis toegang en inspirerende rondleidingen viert Museum Hilversum in het slotweekend van de tentoonstelling Spotlight dat de Mediastad 100 jaar bestaat. De expositie laat kunstfoto’s zien die de fotografen Sacha de Boer, Paul Huf, Govert de Roos en William Rutten hebben gemaakt, gerelateerd aan televisiegezichten. ‘We vieren komend weekend feest’, vertelt museumdirecteur Stef van Breugel. ‘Aanleiding voor de tentoonstelling is 100 jaar media en hoe kunnen we dit nu beter vieren dan met gratis toegang en rondleidingen voor alle inwoners van Hilversum en daarbuiten.’

Hilversum is als Mediastad de ‘Verhalenfabriek’ van Nederland; het wereldwijde nieuws komt dagelijks via Hilversum op radio en televisie, en veel programma’s worden in de Mediastad bedacht en gemaakt. Dat begon met de komst van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) en later volgden ook de televisiestudio’s. In de tentoonstelling zijn de ontwikkelingen van de televisie en de fotografie te zien, met foto’s van de eerste televisieprogramma’s als Willem Duys met het programma voor de vuist weg, tot recente programma’s als The Voice en Flikken Maastricht. Spotlight toont een portrettengalerij met tv-helden van toen en nu; iconische beelden en kleurrijke herinneringen uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse televisie.

Film Paul Huf
In de filmzaal van het museum is bij de tentoonstelling ook de documentaire Close Up te zien over de portretfotograaf Paul Huf. Hij wordt gevolgd tijdens fotosessies met een aantal bekende Nederlanders (o.a. Joop Braakhekke, Xander de Buisonjé, Boris Dittrich, Jules Deelder en Bram Moszkowicz). Ook zijn er gesprekken te zien met een aantal Nederlandse fotografen die Huf op hun beurt fotograferen.

Rondleidingen en Monumentendagen
Iedereen die geïnteresseerd is in het verhaal achter de tentoonstelling is welkom bij de gratis rondleidingen op zaterdag en zondag om 14 uur. Daarnaast zijn bezoekers van de Open Monumentendagen op beide dagen welkom om het monument te bekijken: om 13 uur is er op zaterdag en zondag een gratis rondleiding door het monument. De tentoonstelling Spotlight is tot en met zondag 9 september te zien.

 

Foto is gemaakt door Rick Mandoeng