Hilversum Alive 2018 gecanceld

vrijdag 20 april 2018

Deze week heeft de Stichting Hilversum Alive het moeilijke besluit moeten nemen de 2018 editie van hét Hilversumse feest, ‘Hilversum Alive’, af te gelasten.

Hilversum 20 april 2018, Na intensief overleg met alle bestuursleden van de Stichting Hilversum Alive is het bestuur van de stichting tot de conclusie gekomen dat er helaas niet voldoende draagvlak is binnen de gemeente Hilversum om dit jaarlijks terugkerende ‘visitekaartje voor Hilversum’ te kunnen organiseren.

Juist dit jaar was besloten om het evenement flink op de schop te gooien. In tegenstelling tot eerdere jaren – waarbij horeca exploitanten zelf verantwoordelijk waren voor de gehele invulling van het festival – zou de stichting dit jaar verantwoordelijk zijn voor het gehele evenement; de beveiliging, podia, voorzieningen, EHBO, etc. Met dit besluit kon onder meer de programmering beter en thematisch op elkaar worden afgestemd, zodat er voor alle doelgroepen iets te beleven zou zijn. Daarnaast zou er meer aandacht geschonken gaan worden aan de allerkleinsten, met een stormbaan en activiteiten op de Groest, zou er een Hilversum Alive Parade worden georganiseerd op en rond de ’s Gravelandseweg en de Schoutenstraat met een afwisseling van kleinkunst, mini-culturele events, ambachten, proeverijen, etc.

Eind vorige week ontving de stichting helaas bericht van de gemeente dat de aangevraagde subsidie om Hilversum Alive mogelijk te kunnen maken niet (geheel) is toegekend. Met dit besluit is een sluitende begroting voor Hilversum Alive niet te realiseren en heeft de stichting de conclusie moeten trekken dat de gewenste uitvoering hiermee niet mogelijk is.

Uiteraard is er gekeken naar alternatieven zoals bijvoorbeeld een kleinschaliger opzet, met alleen podia op de Kerkbrink, het Keiplein en het Marktplein, maar juist vorig jaar is geconstateerd dat het wegvallen van podia – zoals het Groest podium – een golf van verontwaardiging met zich meebracht. Deze optie is hiermee van tafel verdwenen.

Het betreurt de stichting ten zeerste dat zij dit besluit heeft moeten nemen, uiteraard omdat de voorbereidingen al in een vergevorderd stadium waren en de programmering al min of meer in kannen en kruiken was, maar voornamelijk voor Hilversum, als Mediastad, zelf. De stichting vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente, juist in het feestjaar ‘100 jaar Hilversum Mediastad’, het gevraagde en benodigde subsidiebedrag maar voor een klein deel heeft toegekend. Hierdoor is dit mooie en één van de grootste gratis toegankelijke evenementen van Hilversum niet te realiseren.

– Bestuur Stichting Hilversum Alive