Hilversum Alive gaat toch door!

woensdag 25 april 2018

Muziekfestival Hilversum Alive gaat dankzij een financiële injectie toch door in het slotweekend van juni. Dat maakt de gemeente Hilversum bekend na crisisberaad.

Na aandringen van het Stadsfonds besluit het college van Burgemeester en Wethouders alsnog met een extra financiële impuls van 15.000 euro aan de stichting Hilversum Alive over de brug te komen.Hiermee komt de gemeentelijke subsidie op een totaalbedrag van 30.000 euro. Samen met de bijdrage van het Stadsfonds Hilversum is dat voldoende voor de Stichting Hilversum Alive toch door te gaan met de voorbereidingen van het evenement.

Stichting Hilversum Alive trok vrijdag de stekker uit het jaarlijkse, gratis toegankelijke muziekspektakel omdat de gemeente weigerde extra subsidie toe te kennen. Bij de gemeente was in januari 55.000 euro subsidie aangevraagd: 40 mille meer dan de toegezegde 15. Tot verbijstering van de horeca wilde het demissionaire college zijn vingers niet branden aan grote uitgaven buiten de begroting om. Een ultieme reddingspoging maakt het festival nu toch mogelijk.

Stichting Hilversum Alive wil het dit jaar anders aanpakken. „Geen programmering door individuele horecaexploitanten, maar een overall programmering en verantwoordelijkheid door de stichting Hilversum Alive. Programmering wordt hierdoor beter en thematisch op elkaar afgestemd, zodat er voor alle leeftijden meer te beleven is”, aldus wethouder Wimar Jaeger, portefeuillehouder economie en cultuur.

De organisatie van de EHBO, vergunningen en beveiliging is in de nieuwe aanpak ook beter gecoördineerd. Gemeente Hilversum zegt achter deze nieuwe aanpak te staan en hoopt dat dit op langere termijn niet alleen minder kosten, maar vooral meer gezamenlijkheid onder horecaondernemers oplevert.

Gemeente Hilversum benadrukt dat evenementen als Hilversum Alive niet alleen met subsidies moeten worden ondersteund, ’maar vooral ook door ondernemers die er economisch baat bij hebben’. Het college roept alle horecaondernemers op om gezamenlijk financieel bij te dragen aan het evenement en dit niet alleen aan de initiatiefnemers over te laten.

De nieuwe aanpak biedt volgens Hilversum kansen om ’eensgezindheid te tonen als ondernemers, zodat Hilversum Alive ook de aankomende jaren doorgang kan blijven vinden’.

Het last minute afblazen zette kwaad bloed bij fans van het festival. Vooral op social media kregen zowel gemeente als organisatie er van langs. „Het volgende feest dat om zeep geholpen wordt”, was de teneur, want vorig jaar ging muziekfestival On Air ook al niet door. En: „Waarom moet alles naar een hoger level? Waarom kan het niet gewoon ’ons’ Hilversumse feestje blijven?”