Rondleiding ‘Het licht van Dudok’

dinsdag 4 december 2018

In de donkere dagen rond Kerst organiseert het Dudok Architectuur Centrum op zondag 16, vrijdag 21 en 28 december 2018 en op zondag 6 januari 2019 om 16.30 uur een licht-rondleiding door het Raadhuis van Hilversum. Enthousiaste gidsen laten bezoekers kennismaken met de lichteffecten die architect Dudok gebruikte bij het ontwerp van het wereldberoemde Raadhuis. Een unieke gelegenheid om het effect van de verlichting in de verschillende ruimtes van het Raadhuis te ervaren.

Dudok creëerde voor het Raadhuis een bijzonder lichtplan:  lampen, armaturen en spotjes vormen één geheel met de binnen- en buitenkant. Voor Dudok moest de verlichting functioneel zijn, maar ook bijdragen aan de sfeer van de verschillende zalen:  zacht indirect licht in de Burgerzaal, ingebouwde verlichting in de verdiepte vensterbanken, de bollampen van Gispen en functioneel, egaal licht in de tekenkamer. Samen met de gouden accenten, het marmer en het authentieke meubilair zorgt de verlichting van Dudok voor spannende beelden.

 

Paula van Dijk, een van de gidsen van de licht-rondleiding: “Dudok was zich bewust van het effect van licht en kleur. De rondleiding start in de schemering. Dan is de spiegeling van het lichtgele gebouw in de vijver, als een markant lichteffect, nog goed te zien. Als het donker wordt, zijn de lichteffecten zowel binnen als buiten nog duidelijker zichtbaar. Net als met de gekleurde steentjes, speelde Dudok met de mogelijkheden van zacht, indirect licht waarmee hij zorgt voor een feestelijke uitstraling van het gebouw.”

 

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de licht-rondleidingen en over het aanmelden, is te vinden op www.dudokarchitectuurcentrum.nl

 

Rondleiding ‘Het licht van Dudok’

zondag 16, vrijdag 21 en 28 december 2018 en zondag 6 januari 2019

 

Over het DAC
Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) is het centrum voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum. Het Centrum organiseert rondleidingen door het Raadhuis, excursies in de stad en debatten, lezingen en symposia. Het DAC is gevestigd in het Raadhuis in Hilversum, het hoogtepunt van het oeuvre van architect W.M. Dudok.