Open Monumentendag 8+9 september in Hilversum

donderdag 23 augustus 2018

Op zaterdag 8 en zondag 9 september vindt de 32e editie van de Open Monumentendag plaats, met als thema ‘In Europa’. In heel Nederland zijn in dit weekend meer dan vierduizend prachtige monumenten voor iedereen gratis toegankelijk. In Hilversum zijn 32 monumenten te bezichtigen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt.

Een groot aantal monumenten is op 8 en 9 september open voor publiek. Zo zijn er rondleidingen door het raadhuis, Sociëteit De Unie, De Vliegtuigloods, de voormalige NCRV studio en door het Muziekpaviljoen/United. In de recent gerestaureerde aula van de Algemene begraafplaats aan de Bosdrift is door Art Hilversum een expositie ingericht. Midden in het Smithuyserbos, achter het Wasmeer staat Wolfsdreuvik, een wel heel bijzondere toren. Hier wordt op zaterdag om 16.30 en 18.30 uur een spannend verhaal verteld over Hans en de Draak (vooral leuk voor kinderen). Bij Casella, boerderij op landgoed Heidepark/klooster Stad Gods, is een prachtig labyrint te vinden. In Hotel Santbergen staat theatergroep Fusion en op landgoed de Zwaluwenberg is veteranenkunst te bewonderen. Zonnestraal bestaat 90 jaar en het hele landgoed staat tijdens de monumentendagen bol van de activiteiten. Daarnaast zijn nog vele andere monumenten tijdens het tweede weekend in september te bezoeken. Ook wordt er een aantal aan het thema Europa gerelateerde fietstochten en wandelingen door Hilversum georganiseerd.

Hilversum Open Monumentendag wordt in opdracht van de gemeente, georganiseerd door het Dudok Architectuur Centrum (DAC) in samenwerking met de gemeentelijke afdeling Erfgoed en de historische verenigingen Albertus Perk en Hilversum Pas Op!.

Het DAC is het centrum voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum. Het centrum organiseert rondleidingen door het Raadhuis, excursies in de stad en debatten, lezingen en symposia. Het DAC is gevestigd in het Raadhuis in Hilversum, het hoogtepunt van het oeuvre van architect W.M. Dudok. 

Meer informatie over alle opengestelde monumenten, de speciale activiteiten en de tijden: www.dudokarchitectuurcentrum.nl