Enzo Valerio winnaar van de architectuurwedstrijd “Een paviljoen voor het Pinetum”

dinsdag 9 oktober 2018

Pinetum Blijdenstein in Hilversum heeft een prijsvraag onder architecten uitgeschreven voor het ontwerp van een multifunctioneel paviljoen. Op zondag 7 oktober heeft de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes de winnaar bekend gemaakt.

Uit de 131 (!) inzendingen had de jury eerder al vier architectenbureaus geselecteerd: Enzo Valerio, HappelCornelisseVerhoeven, HOH Architecten en Koolhaas x Suurenbroek x Thijssen. Hun ontwerpen en maquettes zijn de afgelopen maand tentoongesteld.

Uit deze vier inzendingen is de inzending “Grond” van Enzo Valerio unaniem als het beste project gekozen. “Trellis” van HappelCornelisseVerhoeven is de runner up.

Uit het juryrapport:
‘Het ontwerp intrigeert door de verschillende vormen van dak en plattegrond en door de staanders, die een relatie aangaan met de verticaliteit van de bomen en een variëteit aan doorzichten bieden. De contouren van het dak volgen die van de omringende boomkruinen en door de alzijdige oriëntatie is er veel aandacht voor de bijzondere plek in de tuin achter het bestaande podium. 

De jury waardeert het robuuste karakter van het plan en denkt dat het in contrast met de bestaande bebouwing een mooie toevoeging aan de tuin kan zijn. Met de voorgenomen kleuring in de beoogde combinatie van beton en cement, wordt naar verwachting een connectie met de kleuren van de boomstammen rondom gemaakt.’

De vraag aan de architecten was het ontwerpen van een multifunctioneel, hoogwaardig en transparant paviljoen dat recht doet aan de bijzondere kwaliteiten van de monumentale tuin en de collectie. De prijsvraag is georganiseerd in samenwerking met Architectuur Lokaal en volgens de officiële spelregels verlopen. Het paviljoen komt in de plaats van het bestaande podium, waarop muziekuitvoeringen worden gegeven, huwelijken worden gesloten en openluchtdiners, toneelvoorstellingen en schaaktoernooien worden gehouden.

Jury
De inzendingen werden beoordeeld door een jury bestaande uit Ko Blok (oud voorzitter ERA Contour BV, oud voorzitter Neprom), Sylvia Karres (landschapsarchitect Karres en Brands), Milad Pallesh (Workshop Architecten, winnaar Archiprix 2016), Koen van Velsen (Koen van Velsen architecten) en twee bestuursleden van het Pinetum. De jury werd ondersteund door Cilly Jansen van Architectuur Lokaal.

Publieksprijs en scholenproject
Ook het publiek is gevraagd zijn stem uit te brengen. 580 mensen hebben een stem uitgebracht. Het ontwerp “Trellis” van HappelCornelisseVerhoeven bleek hun favoriet.

Ook het resultaat van het scholenproject “Een Paviljoen voor het Pinetum” is gepresenteerd. Tien derde klassen van het Stedelijk Gymnasium en het Roland Holst College en hun docenten hebben aan dit project meegewerkt. De winnaar is geworden het ontwerp van Marieke, Juliëtte en Lisa (zonder titel). De ontwerpen blijven in de week van 7 tot en met 14 oktober in het Pinetum tentoongesteld.

De prijsvraag en de tentoonstelling zijn mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de gemeente Hilversum en Architectuur Lokaal.