Dag van de Architectuur

dinsdag 11 juni 2019

Het thema van de landelijke Dag van de Architectuur 'Door de ogen van' is door het Dudok Architectuur Centrum aangegrepen om het oeuvre van Dudok op uiteenlopende manieren te belichten. Hilversum kreeg immers vorm door de ogen van W.M. Dudok. Op 15, 16 en 17 juni biedt het DAC een programma met verrassende gezichtspunten op het werk van Dudok, variërend van een tentoonstelling en een lego-workshop tot een fietstocht en symposium met taxatie van Dudok-objecten.

Tentoonstelling De alledaagse Dudok (v.a. 15 juni)

De tentoonstelling ‘De alledaagse Dudok’ laat aan de hand van objecten, amateurkunst en foto’s zien hoe het Raadhuis niet alleen in de internationale vakwereld een icoon werd, maar ook terecht kwam in de huiskamers van Hilversum. De ‘alledaagsheid’ van Dudok is ook terug te vinden in de ontwerpen die hij maakte voor ‘gewone’ gebouwen, zoals de stal in de Hertenkamp, het clubhuis van Roeivereniging Tromp, de trap bij de Oude Haven en talloze nutsgebouwtjes in de stad.

Digitale Dudok ervaring (v.a. 15 juni)

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben aan de hand van film- en geluidsfragmenten, originele schetsen, meubelstukken en historische foto’s een multimediale ervaring gemaakt die inzicht geeft in de twijfels, teleurstellingen, overtuigingen en passies van Dudok.

Fietstocht langs en bezoek aan Dudok-scholen (15 juni)

Tijdens een 1,5 uur durende fietstocht laat gids Norman Vervat zien dat Dudok zijn ontwerpen voor scholen niet alleen afstemde op de lengte, behoefte en leefwereld van kinderen; hij zorgde er ook voor dat de gebouwen een belangrijke rol gingen spelen in de wijk als oriëntatiebakens, overgangsgebieden en openbare ruimte. Per rondleiding worden 1 of 2 scholen van binnen bezocht.

Lego-workshop voor kinderen (15 juni)

Kinderen tussen 6 en 12 jaar bouwen tijdens een workshop zelf met 200 lego-steentjes het Raadhuis en gaan daarna onder leiding van een gids het gebouw in om de 10 verschillen te zoeken.

Torenbeklimming met verrassende interventies (15 juni)

Studenten van de HKU geven bijzondere plekken in het Raadhuis extra betekenis. De enorme trap richting de toren bijvoorbeeld. Experimenteer mee met lichtinval, akoestiek en materiaal. Wat blijft, is het prachtige uitzicht over Hilversum – als altijd de beloning van de torenbeklimming.

Onbetekenende plekken (15 juni)

Studenten van de HKU kijken met andere ogen naar de openbare ruimte. Op het eerste gezicht zien zij objecten met weinig betekenis, maar wel met aandacht ontworpen. Dus ook die prullenbak, lantaarnpaal of stoeptegel. Kijk mee door de ogen van ontwerpers. Wat je ziet, is wel/niet wat je ziet.

Presentaties projecten en taxatie Dudok-voorwerpen (16 juni)

Presentaties My digital Dudok (studenten HvA), Inside out – toreninventies en Onbetekenende plekken (studenten HKU), lezing Marcel Brouwer (deskundige toegepaste kunst en design van 1900 tot nu) over de objecten in de tentoonstelling en taxatie meegenomen Dudok-voorwerpen.

Film en architectuur door de ogen van Mart-Jan Oosterveld (17 juni)

Mart-Jan Oosterveld (MOOST architect) is de eerste architect in een nieuwe reeks architectuurfilms die wordt verzorgd door Filmtheater Hilversum en het DAC. Hij koos ‘Playtime’, de beroemde film van Jacques Tati uit 1967, die een kritische blik biedt op de mens in de moderne stad. De film wordt ingeleid door de architect zelf in een interview met Indira van ’t Klooster (directeur DAC).

Meer informatie over het complete programma en over het aanmelden voor de diverse activiteiten: www.dudokarchitectuurcentrum.nl