Winnaars Zilveren Camera Junior fotowedstrijd 2019

zondag 17 maart 2019

De jonge fotografie-talenten van de Zilveren Camera Junior Fotowedstrijd kregen vanmiddag in Museum Hilversum het verlossende woord te horen van Burgemeester Pieter Broertjes. De 15-jarige Marie Claire Aling uit Assen en de 17-jarige Lotte Pranger uit Gorredijk wonnen met een enkel beeld en serie de categorie ‘Mijn Nieuws’.

Net als de Zilveren Camera wedstrijd, de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalistiek, kunnen jongeren bij de juniorwedstrijd foto’s insturen. De jury is onder de indruk van de variatie in beelden en noemde de foto met de molens in de winkelruit van Marie Claire een verrassend mooie foto met verschillende lagen. ‘We hebben in Aalborg een uitwisseling gehad met een Deense school en zijn samen naar Amsterdam geweest via de Zaanse schans’, aldus Marie Claire. Lotte wil met haar serie psychische problemen bespreekbaar maken: ‘Er lopen steeds meer jongeren rond met psychische problemen en ik vind het belangrijk om het bespreekbaar te maken.’

Andere winnaars
De 15-jarige Kees Jeeninga (3e prijs nieuws enkel) won met een foto over de actie van de 'klimaatspijbelaars'. Andere winnaars zijn de 16-jarige Fleur Verbeek (2e prijs nieuws enkel), Nina van Laar, 16 jaar (2e plaats serie) en de 12-jarige Tygo Ouwerkerk (3e prijs serie). De expositie De Zilveren Camera wordt vanaf vandaag uitgebreid met alle junior inzendingen. Daarbij reist de digitale tentoonstelling langs verschillende scholen. De Zilveren Camera Junior is een initiatief van Stichting De Zilveren Camera en Museum Hilversum en is in samenwerking met Profotonet, Rabobank Coöperatiefonds en Canon gerealiseerd.