Moderne Architectuur

met Dudok als meest bekende architect

Dudok heeft zijn stempel op Hilversum gedrukt. U vindt hier echter ook ontwerpen van diverse andere architecten. Jan Duiker is er een van. Een van zijn wereldberoemde ontwerpen is Sanatorium Zonnestraal, gelegen in het Loosdrechtse bos aan de zuidkant van Hilversum. Zonnestraal is in 1926 ontworpen en wordt internationaal beschouwd als een van de topstukken van de architectuur van de twintigste eeuw. Het oorspronkelijke ontwerp voor het sanatorium bestaat uit een hoofdgebouw en twee paviljoens, later uitgebreid met nog eens twee paviljoens. De patiëntenpaviljoens zijn zó neergezet dat patiënten door de ramen steeds uitzicht en zon hadden. 

Duiker ontwierp meer in Hilversum, zoals hotel Gooiland, een designhotel met veel beton en glas. De Hilversummers uit die tijd vonden het ’een zwembad’, maar dankzij de transparante en elegante uitstraling is het hotel nu nog steeds een blikvanger.

 

Het oudste bouwwerk van Hilversum vindt u aan de Kerkbrink. De Grote Kerk heeft een toren uit 1481. Het gebouw zelf dateert ook uit de vijftiende eeuw, maar moest twee keer opnieuw worden opgebouwd na een grote brand in 1766 en in 1971. Een andere opvallende kerk staat aan de Naarderstraat: de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze kerk heeft iets speciaals: een bijzondere plattegrond. Het is de enige kerk in Nederland waarin een kruisvormig gebouw met een ronde vorm is gecombineerd. Bovendien zijn de gebrandschilderde ramen van kunsthistorisch belang. 

 

Een van de beeldbepalende gebouwen in Hilversum is de Sint Vituskerk uit 1891 aan de Emmastraat. Niet alleen vanwege het bijzondere neogotische bouwwerk maar zeker ook vanwege de bijna honderd meter hoge toren. De architect is P.J.H. Cuijpers, eveneens verantwoordelijk voor het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Verder zijn door heel Hilversum verschillende (oud)-omroepgebouwen te zien en is het mooi wandelen door de ruim opgezette villawijk, met stuk voor stuk mooie huizen.