Omringd door prachtige natuurgebieden

maar ook veel groen in de stad zelf

Hilversum wordt omringd door groen. De Wester- en Zuiderheide tussen Hilversum en Laren is een prachtig natuurgebied en valt onder beheer van het Goois Natuur Reservaat (GNR). Dit gebied is van grote archeologische waarde. De Aardjesberg en het Sint Janskerkhof (in Laren) behoren tot de opvallendste plaatsen. Niet alleen omdat ze hoog liggen maar ook omdat hier in de prehistorie sprake was van bewoning. Het Sint Janskerkhof was lange tijd de enige plek in het Gooi waar men doden kon begraven. De kaarsrechte wegen die vanuit de wijde omgeving naar dit kerkhof leiden zijn in het landschap nog goed te herkennen. Ook de 3000-4000 jaar oude grafheuvels vallen op in dit landschap. Ze zijn als enkele meters hoge bulten goed te vinden. 

 

In het noordwesten ligt het Spanderswoud waar in de laatste eeuwen zand is gewonnen, productiebos is aangeplant en akkers zijn aangelegd. ’s Gravelandse landgoedeigenaren hebben gezorgd voor parkachtige achterbossen met wandelpaden en waterpartijen bij buitenplaatsen. 

 

In 2006 heeft H.M. Koningin Beatrix Natuurbrug Zanderij Crailo geopend. Deze natuurbrug maakt deel uit van het plan om de Utrechtse Heuvelrug te verbinden met het Gooimeer, zoals het vroeger was. Natuurbrug Zanderij Crailo is met 800 meter het langste ecoduct ter wereld. De breedte is 50 meter. De natuurbrug verbindt het Spanderswoud met de Bussumer- en Westerheide en is vrij toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. 

 

Wilt u even tot rust komen? Bezoek dan Pinetum Blijdenstein, een schitterende landschapstuin in het noordwesten van Hilversum. Hier kunt u rustig wandelen over pittoreske kronkelpaadjes en genieten van de bijzondere planten en bomen. De tuin staat vooral bekend om zijn collectie coniferen, inclusief bedreigde soorten. Eind negentiende eeuw werd de tuin gesticht door bankier Blijdenstein en dankzij de inzet van vrijwilligers ligt hij er nog steeds mooi bij. 

 

Als u liever aan of op het water vertoeft kunt u ten zuiden van Hilversum de Loosdrechtse Plassen bezoeken. Er zijn boten en watersportbenodigheden te huur die zorgen voor een plezierig dagje uit.